Tänk på detta när du skaffar pool

Tänk att ha en swimmingpool på tomten. Du får möjligheten att ta svalkande dopp närhelst du önskar. Innan du införskaffar en pool behöver du dock fundera över några saker. Vad som är viktigt att tänka på inför poolköpet får du reda på i den här artikeln.

En egen swimmingpool är drömmen för många människor. Företaget Pahlen erbjuder swimmingpooler av högsta kvalitet till rimliga priser. Nu behöver du med andra ord inte vara förmögen för att ha råd med lyxen som det är att ha en egen pool. Men vad behöver du tänka på innan du ger dig på att köpa och bygga en swimmingpool?

Vilket läge ska poolen ligga i

Först behöver du fundera över vilken typ av swimmingpool du vill ha. Delvis är det en fråga om tycke och smak men det kan också finnas praktiska överväganden att ta med i beräkningarna.
Var ska poolen placeras på tomten? Enligt Expressen är ett ”vindskyddat söderläge” idealiskt. Men det beror på när på dagen du vill ha sol över poolen. Om du morgonbadar vill du förmodligen ha morgonsol, badar du senare vill du välja en plats där solen stannar till på kvällen. En annan faktor är hur mycket insyn är det okej för di , ska poolen ligga skyddat på bakgården eller gör det inget om den ligger väl synlig? Den andra frågan berör vilken slags pool du ska skaffa. Grovt hugget finns det tre olika pooltyper:

  • Delvis nedsänkt, bra för kuperade tomter
  • Ovan mark, billigare och kräver mindre arbete
  • Helt nedsänkt, det klassiska alternativet, men också dyrast

Välj material

Sedan finns det pooler i olika material och vilket du ska välja beror också det på en avvägning mellan budget och markförutsättningar. Stål, cement och glasfiber är de vanligaste materialen och de har alla sina respektive styrkor och svagheter.

Krävs det bygglov för att bygga en pool?

Enligt Boverket krävs det i regel inget bygglov för att bygga en pool. Det finns dock undantag beroende på vilken typ av pool det rör sig om. Rekommendationen är att du tidigt i planeringsprocessen kontaktar byggnadsnämnden vid din kommun för att få reda på vad som gäller.