Slipa och rusta istället för att köpa nytt

Många vill göra om i sina hem, men att göra om är inte samma sak som att riva ut och köpa nytt. Det går minst lika bra att reparera, underhålla och återanvända saker vi har. Som golv till exempel.
När du äger ditt egna hem kan det vara smart att investera i det, med uppfräschning av ytskikt till exempel. Om du lagar och reparerar i stället för att helt slita ut och bygga nytt, sparar du även på miljön. På golvslipning.net kan du läsa om olika behandlingar för trägolv som passar perfekt hos den som till exempel har ett vackert men slitet parkettgolv och vill ha åter den forna glansen.
Ja, att laga, reparera och återanvända är på tapeten. Det är inte bara bra för miljön, det är även ett sätt att bibehålla originalcharm i tidstypiska hem. Dessutom sparar du pengar i din plånbok om du inte renoverar och bygger om saker som är fullt funktionella och bara behöver lite omsorg och ett lager puts. Massor med tips på hur du återvänder saker och bygger om möbler i stället för att köpa helt nya, får du här.
Att äga sin bostad
Ja, när man äger sin bostad, finns det mer värde i att investera i renovering, just för att det rent konkret kan öka värdet. Det gör också att bostadsrätter tenderar att vara i bättre skick än vad hyresrätter med standardutbud är. Nu planeras en enorm hyresrättsombildning i Stockholm, där uppemot 20 000 hyresrätter kan ombildas till bostadsrätter under året. Och en av de mest berörda stadsdelarna är hyreshustäta Rinkeby, där är 95 procent av bostadsbeståndet just hyresrätter.
Det finns ett antal krav för just ombildning av hyresrätter till bostadsrätter i Stockholm:
- Stockholms stad ska ha med oberoende observatörer att delta vid samtliga köpestämmor.
- Ett köpevillkor införs om att en lägsta andel av de boende också måste förbinda sig att förvärva sin lägenhet.
- Kravet på andelen boende som tecknar intresse för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande höjs från 40 till 50 procent.
- Stadshus AB kommer att ha det övergripande ansvaret för informationsstrategin, för att säkerställa att staden kommunicerar objektivt, sakligt och enhetligt.
Källa: Svenska Dagbladet
Många stadsdelar i Stockholm berörs
Vidare är det totalt elva stadsdelar som berörs, och ombildningarna kan ske redan i år för de hyresgäster som fattar ett snabbt beslut. Med denna ombildning vill den blågröna majoriteten i Stockholm minska segregationen för de boendes skull. Man vill ha fler blandade upplåtelseformer i ytterstaden och stadsdelarna som det kan bli aktuellt i är Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen, Västertorp och Sätra. En hel del med andra ord. Ett krav är att hyresrätt ska utgöra mer än 60 procent av bostadsbeståndet i stadsdelen och andelen allmännyttiga hyresrätter ska vara större än andelen privata hyresrätter. Två tredjedelar av de boende i ett hyreshus måste rösta ”ja” till en ombildning, och hälften måste förbinda sig att gå vidare till köp för att något ska ske.
Från politiskt håll menar man också att man ger människor att göra en egen bostadskarriär. I SVT går det att läsa om hur om intresse inte finns och om människor inte har råd att köpa sina hem så kommer det heller inte bli några ombildningar menar bostads- och fastighetsborgarrådet som intervjuas i artikeln.