Säkerhetsdörr för tryggare hem

Det finns högsäsong även för inbrottstjuvar. Under vintern är det dina julklappar som lockar. Inbrotten ökar och det blir allt med organiserat och planerat utfört. Men det finns några praktiska knep att ta till för att göra det svårare för inbrottstjuvarna. Byt ut dörren till en säkerhetsdörr och jobba på er grannsamverkan, det är faktorer som kommer avgöra om du blir drabbad av inbrott eller inte.

Att bli drabbad av inbrott är något som påverkar människor borde ekonomiskt och mentalt. Dålig insyn och en dörr som är lätt att bända upp med kofoten är nästan en garanti för att få inbrott idag. För att minska risken att själv få inbrott är det därför mycket viktigt att installera en säkerhetsdörr. Viktigt att komma ihåg är att välja säkerhetsdörrar som fungerar i olika led. Prodoor har t.ex. utvecklat säkerhetsdörrar i samarbete med polisen, och deras dörrar är därför inte bara inbrottssäkra utan också brandsäkra.

Läser du statistiken?

Det är skrämmande läsning i mitti.se; på bar fyra dagar i december har det skett 13 inbrott bara i Botkyrka i Stockholm. Och den som tror att bara villor drabbas är fel ute. Även lägenhetsinbrotten ökar, och de blir allt mer organiserade. Man kan själv enkelt hålla koll på statistiken på polisens hemsidaoch även avgränsa till specifikt område. Ligorna bevakar dina rörelsemönster; när du brukar vara på jobbet eller hemma, vilka dagar du tenderar göra några ärenden efter jobbet osv.

Högsäsonger för inbrottstjuvar är vanligtvis under jul och mellandagar, sportlov, sommarlov och höstlov. När soltimmarna minskar kommer också brotten att öka, och om de dessutom kan vara relativt säkra på att ingen är hemma på någon timme är det guldläge för ligorna.

Ta reda på vad tjuvarna avskyr

Att installera ett larm kan förstås vara en idé, men när larmet sätter igång är skadan redan skedd. Precis som med vilka andra stölder som helst kan det vara en idé att se över hur man själv kan göra det svårare för en tjuv att ta sig in. Säkerhetsdörr – det finns både robusta och lättare varianter – och automatisk belysning är två bra knep.

Insynen spelar också en viktig roll. Många drar för sina gardiner och persienner när de går hemifrån för att det ska bli svårare att se vad tjuvarna kommer kunna kamma hem om de bryter sig in hos just dig. Men insynsskyddet ökar också förutsättningarna för tjuvarna; de vill kunna arbeta ostört, utan att någon ser. Därför kan det vara bra att se över om du kan öka din belysning till din lägenhet eller villa.

Inbrottstjuvarna måste agera snabbt och enkelt. Precis som att det enklaste knepet för att undvika cykelstöld är att låsa med två lås istället för bara ett (tjuvarna kommer förmodligen välja cykeln som går snabbast att knipsa upp) – så fungerar även inbrottet. Tjuvarna kommer välja den lättaste ingången in och de kommer göra det på ställen där risken för grannar och förbipasserande ser. Grannsamverkan kan vara ett effektivt sätt att minska risken lite mer.