Så får du ett klimatsmartare hem

Att göra hemmet klimatsmartare är något som många eftersträvar, och det handlar mycket om vilka inköpsval du gör. Att göra hemmet klimatsmartare är inte per automatik synonymt med minimalism eller nedskärning av teknik och vitvaror. Genom att fatta miljövänligare och mer hållbara inköpsbeslut kan du dra ner på utsläpp och energiförbrukning.

Nyckeln är framför allt att tänka på kvaliteten, och på https://www.cylinda.se/ hittar du produkter som håller länge och som tagits fram av ett företag som präglats mycket av hållbarhetstänket. Genom att välja bort slit-och-släng produkter och i stället välja mer hållbara vitvaror eller eventuellt byta ut din gamla energislukande diskmaskin, kan du göra hemmet mer klimatsmart.

Välj produkter som håller länge

Som nämnt är kvaliteten viktig då den påverkar produktens livslängd, vilket innebär att färre produkter måste produceras då hushållen slipper byta ut till exempel vitvaror alltför ofta. Således behöver klimatsmart inte alltid betyda att du hoppar över den där vitvaran eller tekniska produkten, utan det viktiga är att du tänker långsiktigt och väljer produkter som kan hänga med under en lång tid framöver.

Titta på märkningen

Utöver produkternas livslängd, påverkar även energiförbrukningen. För du vet väl att en diskmaskin kan utföra samma jobb till olika energiförbrukning? Det är en viktig punkt och kanske framför allt när du väljer särskilt energislukande vitvaror. Vitvaror är en investering som ska hålla i många år, så när du tittar på prislappen kan du även ta i beaktning att en dyrare diskmaskin kanske drar mindre i energi och därmed även kan bli billigare i längden. Du bör åtminstone ha energiklassen i åtanke när du jämför vitvaror och andra tekniska produkter. Energiklassen är enkel att utläsa då den står angiven som en bokstav, så ju tidigare i alfabetet den angivna bokstaven kommer desto lägre energiförbrukning. Har du gamla vitvaror är risken att de drar onödig energi, då det har hänt mycket på den fronten under senare år. Därför kan det vara både mer klimatsmart och ekonomiskt att köpa nya sådana. Därför är inte vitvaror lika hållbart att köpa begagnat som mycket annat.