Nytt liv till gamla möbler

Att renovera och måla om gamla möbler är ett ekonomiskt och miljövänligt sätt att förnya din inredning på. Med rätt verktyg och förkunskaper kan du enkelt väcka nytt liv i både arvegods och loppisfynd. Här får du reda på hur du bäst går tillväga, steg för steg.

När du vill måla, betsa eller lacka om trämöbler är grundarbetet viktigt. Börja alltid med att blästra bort gammal färg och slipa ordentligt. Ytan behöver vara ren och slät för att det nya lagret av färg ska fästa ordentligt. Gå sedan vidare med grundarbetet:

1. Tvätta ytan ordentligt med målartvätt och se till så att inget slipdamm finns kvar. Enklast är att använda en vanlig fuktad mikrofiberduk.

2. Hål, repor och andra skador spacklas. Ska möbeln stå inomhus är vanligt snickerispackel det bästa alternativet. De ytor som spacklas slipas sedan med finkornigt sandpapper och torkas av.

3. Grundmåla med en passande grundfärg. Även om resultatet ser bra ut efter en strykning är det oftast värt att göra om jobbet en andra gång men det är viktigt att låta färgen torka ordentligt mellan strykningarna.

4. Sandpappra igen och torka av möbeln ordentligt.

Välj rätt kulör

När grundarbetet är klart är det dags att måla. För möbler i trä är vanlig snickerifärg det bästa alternativet och det finns en uppsjö av olika kulörer med varierande glansgrad att välja mellan. När det kommer till färgval finns det inget rätt eller fel utan allt handlar om tycke och smak. Hos färghandlare finns alltid mindre provburkar att köpa om du vill testa färgen på en mindre yta.

Bäst resultat med rätt verktyg

Investera i penslar och rollers av god kvalitet för att få en så slät yta som möjligt. Välj pensel efter hur stor yta som ska målas – bredare penslar för större, lättillgängliga ytor och smalare för mindre ytor som är svåra att nå. När du målar är det viktigt att slipa ordentligt mellan strykningarna. Det här extra steget ger en betydligt slätare och mer hållbar yta. För att göra färgen extra hållbar kan du avsluta med en akrylbaserad lackfärg. Efter att möbeln har torkat är den redo att användas och du kan njuta av att ha förnyat ditt hem samtidigt som du har gjort både miljön och plånboken en tjänst.