Luftrenare gör luften giftig

Ett inomhusklimat med ren och bra luft gör att man mår bättre. Och därför är det många som investerar i en luftrenare. Många av renarna gör dock inte luften ren, snarare tvärtom.

9506761-luftvarmepump

Att ha ett hem med bra luft är väldigt viktigt för att undvika problem med exempelvis lungorna och många säger att man även mår allmänt bättre i ett bra inomhusklimat. Det kanske allra viktigaste är att man har en välventilerad bostad där luftgenomströmningen fungerar som den ska. Mer om det kan man läsa här. Men det är även viktigt att luften i hemmet är lagom torr och även tillräckligt ren. Att investera i en luftrenare kan dock göra att luften snarare blir förorenad än ren.

Släpper ut ozon

I Göteborgs-Posten kan man läsa att ett test av flera olika luftrenare visar att de inte är mycket att hänga i julgranen. De flesta av dem fungerar överhuvudtaget inte och ett par av apparaterna släpper till och med ut giftig ozongas. Att ozon kommer ut i luften är inte alls bra, med tanke på att det är potent retande för luftvägarna och forskning har visat att den som andas in för mycket ozon kan dö i förtid. Den apparat som sprutar ut ozon förvärrar alltså luften istället för att förbättra den. Experter säger att det är ett under att man ens får sälja en sådan apparat. Problemet med att luftrenare omvandlar luften till ozon har varit ett känt problem i branschen i många decennier, som man för länge sedan borde ha kommit på en lösning för.

Lät för högljutt

Förutom att många luftrenare inte hade någon som helst renande verkan alls, var många av dem dessutom väldigt högljudda. Många av de som har en luftrenare har den i sovrummet för att kunna sova bättre, och då är det verkligen inget alternativ att ha en renare som bullrar och låter mycket. Samtliga apparater i testet kunde köras på en nivå så att ljudet inte blev störande, men då var de tvungna att köras på lägsta nivå, vilket inte gav någon bra effekt.