Leva mer klimatsnällt

Hur kan man leva mer klimatsmart – en del i detta är att renovera mer klimatsnällt och välja bra material i en god kvalitet – som gör att du inte behöver slänga och göra om allt inom ett par år.

 

Att leva mer klimatsmart, i form av vad vi väljer för material att inreda våra hem med, är ett steg mot en grönare och mer hälsosam jord. Det kan till exempel vara att byta ut plaster mot trä och att inreda med kvalitet, alltså möbler och inredning som håller och inte går sönder efter bara några år.

 

Svenskar återvinner mycket tidningar och pappersförpackningar

Sedan finns det såklart fler steg att ta, som att börja rensa hemma och återvinna allt som inte används. I NyTeknik går det att läsa om hur svenskarna är duktiga på återvinning, i alla fall när det kommer till tidningar och pappersförpackningar. Enligt artikeln lämnade varje person i Sverige in 64 kilo förpackningar och tidningar till återvinning förra året, i genomsnitt. Det blir totalt 649 000 ton. En hel del med andra ord. Det motsvarar nämligen om 2 364 fotbollsplaner skulle täckas med en meter lager högt material. Eftersom vi läser färre tidningar än förut, vi läser våra nyheter i allt högre grad digitalt, så lämnas också allt färre tidningar in.

 

Vi shoppar mer begagnat – men är sämre på att återvinna elskrot

Klimatångesten, som många också har, har dessutom fått många av oss att handla mer begagnade kläder snarare än att köpa nytt. Men än är vi inte riktigt på banan när det kommer till att ta hand om alla våra gamla elektroniska prylar, de står gärna hemma och samlar damm i garderober, skåp, källare och garage. När egentligen dessa skulle kunna lämnas till återvinning och bli nya prylar, eftersom dessa saker ofta har en stor del ädelmetaller och liknande i sig som är väldigt miljöfarligt att gräva upp ur gruvor runt om i världen. I en artikel i Forskning.se går det att läsa att länder med elavfall, oftast afrikanska nationer, får hela sin närmiljö förgiftad och arbetare får sin hälsa förstörd på grund av farliga utvinningsprocesser. Det finns alltså en hel del att jobba med här innan vi med gott samvete kan köpa nya elektroniska prylar.