Klimatsmart med rätt strömbrytare

Det har blivit en sport att inreda smart. Det är framför allt två faktorer vi vill åt: att kombinera klimatsmart med smart för plånboken. Inte helt sällan är det enkelt att förena de två favoriterna. Klimatsmart är energisnålt, och energisnålt är billigt. Men det finns fler saker att ta hänsyn till. Råkar du köpa ett överflöd? Tänk om.

Det kan tänkas trivialt, att en extra pryl som hänger med i ditt köp skulle vara en sådär stor katastrof för naturen. Men så är det faktiskt. Och fler företag börjar ta fasta på detta omedvetna överflöde. De hjälper dig istället att skräddarsy din beställning så att det inte råkar komma med onödiga prylar som du knappt vet hur du ska källsortera bort sen. Schneider exxact är ett perfekt exempel där du köper strömbrytare och ram separat – dels blir det billigare, dels miljövänligare, och dels slipper du en överbliven ram.

Inred klimatsmart

Många tänker inte så långt som att val av strömbrytare skulle kunna göra stor skillnad både för miljön och för ditt hem. Men så vet vi också att det inte finns något så tröttsamt som illasittande strömbrytare, kanske till och med slarvigt placerade av förra ägaren. Bättre att byta ut dem för att ge ett schysst helheltsintryck till ditt hem, men kom ihåg då att tumregeln är att tänka smart i alla led.

När du ska renovera om där hemma är det hög tid att du planerar om för att göra ditt hem snyggt men också klimatvänligt. Vintagelampor och gamla koffertar till förvaring, spara på glasburkar och använd dem som vaser eller matlådor. Det finns en hel del inredningstips som är klimatsmarta och minskar svinnet. Mer om schyssta klimatsmarta inredningstips kan du läsa om i expressen.se!

I dt.se kan du läsa en artikel om en familj som tänker miljövänligt. Där finns det inte något som heter ”oanvändbara” eller ”överblivna” prylar.

Här kommer en video hur man byter ut strömbrytare. Kom ihåg att om du är det minsta osäker, är det bättre att anlia en expert. På elsekerhetsverket.se kan du läsa om vad du kan göra själv och vad en elektriker måste göra åt dig.