Innovativa inredningsknep

Årets hetaste och mest ihållande trend är åt det naturliga hållet med mycket trä och metall, gärna föråldrat och återvunnet – men visste du att det finns en del smarta knep man kan använda sig av för att ge sin inredning en åldrad patina?

stolar loppisAtt inreda trendigt har i år nästan varit populärare än själva inredningstrenden i sig självt, och tack vare det har det poppat upp en hel del tips på hur man kan göra sin inredning mer personlig. En ihållande trend under året har exempelvis varit åt det rustika och återanvända hållet, gärna begagnade möbler med patina mixat med naturmaterial av trä och gröna växter. Problemet med denna trends populäritet är dock också att detta gjort att det varit svårt att få tag på gamla genuina möbler då loppisar och second hand butikers möbler försvinner fortare än fort. Men det finns ett knep att skapa patina och ålder utan att förstöra möbeln och det är genom att blästra och för bästa resultat bör man använda sig av en sandbläster av hög kvalité. Något som till exempel konstnären Siri Derkert använde sig av redan på 1950-talet:

”Siri Derkert, född 1888, var närmare 70 när hon började experimentera med betong för sina offentliga uppdrag – rista, sandblästra, färga in och skapa reliefverkan med bandjärn eller singel.” läs mer om Siri hos Dagens Nyheter här.

Något annat man också kan göra för att föråldra sina möbler är att kika en extra gång på de IKEA-hacks som Aftonbladet listar, där man bland annat tipsar om hur man kan förvandla den klassiska mini-byrå MOPPE till ett arkivskåp i kolonialstil med hjälp av lite snits och trälack samt en stor dos fantasi med mera. Men vill man inte spendera alltför mycket av sin ekonomi på sin inredning men ändå är sugen på något nytt och trendigt finns enklare tips som inte kostar så mycket att ta sig an. Bland annat tipsar Vestmanlands Läns Tidning om hur man kan fokusera på detaljerna i ett rum istället och på så vis skapa en ny stil i rummet. Man kan till exempel byta ut alla knoppar och handtag på garderober och köksskåp till att bli i årets trendmodeller i mässing och koppar. Eller så kan man helt enkelt göra som flertalet modebloggare och köpa en billig metallsprej, ta bort handtagen och spreja dem i den nya färgen och sedan sätta tillbaka dem igen – vilket både är snällt mot plånboken samtidigt som det är snyggt. Låt fantasin flöda och våga pröva något nytt!