För varmt hemma?

Sommaren är här men tyvärr är det många som faktiskt lider av att det blir så otroligt varmt i våra hem under vissa sommardagar. Det gäller att se till att värmen och solen kan hållas ute från hemmet om man så önskar.

fönster hus vitt

Värmen är ett stort problem för många. Faktum är att det finns kring bestämmelser kring hur varmt det får vara i din lägenhet, och man kan tänka att ungefär samma bör följas för bostadsrätter, även om man själv som ägare där är yttersta ansvarig. Enligt en artikel i Dagens Nyheter är den övre gränsen för inomhustemperaturen 28 grader. Dock menar Hyresgästföreningen på att det normalt sätt inte ska vara högre än 24 grader i hemmet. Den värmen är endast tillåten under kortare perioder, som exempelvis under en värmebölja.

Åtgärder

Den bästa åtgärden för att själv reglera värmen i sin lägenhet är att satsa på riktigt bra persienner, gardiner eller markiser från persiennkompaniet.se för att hålla solen och värmen ute. Ett till knep är att ha fönstren stängda när man dragit för, annars kan varm luft sippra in. I Expressen kan man läsa om att det däremot är smart att ha öppna fönster när det är svalare, tillexempel under natten. Då byts luften i hemmet ut och det bidrar till en svalare känsla även under dagen. Är det riktigt varmt kan man ta en sprayflaska och spraya vatten på gardinerna. När vinden blåser genom fönstret kyls luften ned. Att köpa en fläkt är också ett smart drag, även om det drar mycket el så kan det vara skönt att ha i gång när värmen är värst.

Lider extra av värme

Sjuka personer, barn, djur och de som lider av migrän kan komma att lida extra mycket av värme i hemmet. Därför är det viktigare att satsa på saker som hjälper till att få det svalare i hemmet hos vissa. För att få veta mer om migrän och vad man mer kan göra åt det finns nedan ett klipp från TV4 Nyhetsmorgon med läkaren Mikael: