Ett färgstarkt barnrum
Färger är viktiga för barnens utveckling. Det har visats genom forskning. Så hur ser det ut i dina barns rum?
Utomlands, till exempel nere på kontinenten, är det vanligt med starka färger i inredningen, inte minst i miljöer där barn ofta vistas. I Sverige vill de vuxna för det mesta ha det ljust och fräscht, även i barnens rum. Vitt, stålgrått och olika nyanser av trä dominerar, inte ens lekplatserna är idag särskilt färgglada.
Men nu har det alltså visat sig att barn behöver färg. Utan färg blir de understimulerade, och det finns en liten risk att deras hjärnor inte utvecklas som de ska. Dessutom ska man komma ihåg att barn dels inte har samma uppfattning om vad som är snyggt som vuxna har, dels är relativt opåverkade av trender och konventioner inom inredning. Det är viktigt att man skapar ett rum som barnen trivs i, helt enkelt. Det bästa sättet är att låta barnen vara med i planeringen av rummet. Det betyder inte att de måste bestämma allt.
Isabelle McAlister ger följande fem tips till dig som står i begrepp att måla barnens rum:
-
Tips 1: Låt barnet bestämma över delar av rummet, t ex måla fondvägg, byrå, etc
-
Tips 2: Låt barnet välja färg, styr sedan in det på nyanser du själv kan tänka dig.
-
Tips 3: Smutsiga pasteller är lätta att kombinera och blir sällan för mycket.
-
Tips 4. Välj de starkaste färgerna som färgklickar i rummet på t ex en stol eller en byrålåda.
-
Tips 5. Se inte barnets rum som en helhet och som något som ska bli färdigt, utan gör som barnen och tänk fragmentariskt och ombytligt.
Fler tips från McAllister när det kommer till barnrum och färg finns att läsa här.
Om man väljer ett färgtema för rummet, eller en accentfärg, kan man låta detta gå igen även på textilier som kuddar, filtar eller gardiner. Ta gärna med barnen till tygaffären.
Men allt handlar inte om färg. Rummet ska också ha plats för lek, läxläsning, pyssel och bus, och det gäller även om mer än ett barn, i olika ålder, måste dela rum. Som tur är finns det många smarta möbler på marknaden idag, och är man lite händig kan man modifiera dem så att de passar familjens behov perfekt. Ett exempel är Ikeas loftsäng Stuva, som kan kompletteras med skrivbord och garderob. Det blir många möbler på en liten golvyta. En nackdel med den här typen av möbler är dock att barnen växer ur dem ganska snabbt. Har man tur kan man då sälja möblerna, men det är ingenting som man kan räkna med. Många väljer därför istället att köpa begagnade möbler från början. Om möblerna är lite slitna kan man måla om dem, klä dem med tapet eller byta ut beslagen – det är ett enkelt sätt att skapa personliga möbler.
Glöm slutligen inte bort mattan. Det blir ganska stojigt i ett barnrum, och en bra matta dämpar ljudnivån en aning. Ju tjockare matta, desto bättre ljuddämpning, men samtidigt ökar sannolikheten för att saker ska försvinna ned i mattan.