Bygga energismart hus
När du ska bygga eller renovera hus är tipset att satsa på ett lågenergihus. Bo energismart och spara på miljön, det är en investering om något.
Ett hem är alltid en investering. Det är där du bor och lever, där ska du trivas och må bra. Med energisnåla hus från Villa Varm bor du både bra samtidigt som du sparar på både miljön och din egen plånbok eftersom du gör av med mindre energi. Det finns olika typer av lågenergihus att välja på:
- Passivhus – som fokuserar på att minimera värmeförlusterna genom tättbyggt skal runt huset.
- Nollenergihus – som uppfyller både kraven för passivhus samtidigt som de inte använder mer energi under året som går, än vad det själv tillför. Ofta genom el från solceller eller fjärrvärme.
- Plusenergihus – Även här byggs huset som ett passivhus men med tanken att huset ska producera ett överskott av energi genom solfångare, vind- eller vattenkraft.
- Minienergihus – Detta hus byggs med lägre krav än passivhus och det gör att de kan få en friare och mer arkitektonisk framtoning även fast de är en typ av lågenergihus.
Den el och värme som används i hemmen och i skolan kommer inte ur två hål ur väggen eller ur ett rör i marken. Den har producerats någonstans med någon form av miljöpåverkan som följd. Därför gäller det att stoppa alla energitjuvar som slösar energi i onödan! – Naturskyddsföreningen
Bo energismart
Ett lågenergihus handlar om att minimera behovet av värme och komfortkyla. Med välisolerat, så kallat klimatskal, runt huset samt god ventilation sätter man grunden till detta. Här spelar även planlösning, fönster och placering av huset på en tomt stor betydelse. Men även fast du inte bor i ett lågenergihus som de ovan nämnda kan du vara smart i din energianvändning genom att välja energieffektiva hushållsapparater, lågenergilampor och hålla koll på hur mycket energi du gör av med genom modern mätutrustning. Andra sätt att spara energi på är att:
- Duscha kortare tid och mer sällan, du behöver inte duscha varje dag – det är varken bra för miljön eller för din hud.
- Fyll verkligen tvättmaskinen när du tvättar, då får du både rena kläder och sparar vatten, tvättmedel och el.
- Använd solen som torkskåp i stället för torktumlare och torkskåp. Häng ut kläderna på balkongen eller i trädgården.
- Stäng av dina hushållsapparater när du inte använder dessa. Stäng av tv:n när du inte tittar till exempel.
Källa: Dagens Nyheter
Vad är egentligen komfortkyla?
När vi har det varmare inomhus ökar också användningen av så kallad komfortkyla. Det är sådant som ska motverka överskottsvärme, ofta i form av AC och andra energikrävande maskiner. Se i stället till att undvika överskottsvärme genom att ha markiser, öppna fönster när det behövs samt att stänga av apparater som står på i onödan och alstrar energi som sedan med andra maskiner kyls ned. Riktigt energislukande och inte så smart. Se till att ventilerna vid fönstren är öppna under natten i stället för att dra igång komfortkylande maskiner. Mer om detta kan du läsa om i denna artikel från Sveriges Radio.