Bygg ett eget hemlarm

Funderar du på att skaffa dig ett hemlarm för att skydda dig mot inbrott? På marknaden finns en rad olika larmleverantörer med olika sorters larm med varierande finesser, men något som blir allt vanligare är att bygga sitt egna larm – här är några tips på hur du gör det.

Det är viktigt att välja rätt hemlarm när man vill skydda sin bostad, det är nämligen lite olika beroende på om du bor i villa eller om du bor i en lägenhet. Är du villaägare kan det exempelvis vara bra att ha larm med rörelsedetektorer och videoupptagning för att på så vis fånga tjuven på bild och i en lägenhet kan det vara desto viktigare att ha ett larm som ljuder så att grannarna reagerar och ringer polis. Men är du osäker på vilken larmleverantör du ska välja kanske det skulle vara en bra start att bygga ditt eget? Det är inte så svårt som det låter, det gäller bara att köpa rätt komponenter och tillbehör och sedan bygga ihop det. Dessutom kan det bli mer kostnadseffektivt att bygga eget skriver till exempel PC för alla som dessutom sammanställt en inköpslista på allt du behöver och också delar en installeringsguide.

Detta behöver du för att bygga eget hemlarm

För att kunna bygga ihop ett eget hemlarm behöver du vissa grundläggande delar. Du behöver: en kontrollenhet vilken sköter all kommunikation mellan de anslutna komponenterna, en knappsats att fästa på kontrollenheten, rörelsesensorer som är kopplade till en siren eller kopplade att reagera på glaskross, några magnetkontakter att installera på dina ytterdörrar som utlöser larmet när kontakten mellan dem bryts, en eller flera övervakningskameror, automatiska lampor med rörelsesensorer och ett sista komplement kan vara en smart dörrklocka som meddelar dig om någon plingar på dörren när du själv inte är hemma – då kan du ha koll på om någon rör sig nära din bostad och till och med se och prata med personen när du har kamerasystem med mikrofoner. Du väljer såklart själv vilka delar ditt larmsystem ska och inte ska ha, men visst kan det vara kul att skapa sitt eget hightech-larm med enbart fantasin och storleken på din plånbok som sätter gränserna!