Bostäder säljs innan visning

De senaste åren har präglats av en väldigt het bostadsmarknad där få bostäder varit till salu samtidigt som efterfrågan varit stor. På grund av detta har det inte varit ovanligt att många bostäder sålts innan visning.

816765-agent-handing-over-the-key-to-a-new-home

En ny trend på den heta bostadsmarknaden är att lägenheter säljs innan visning, skriver vlt.se. Det är mer vanligt än någonsin att man som spekulant går in på exempelvis Hemnet och klickar på en bostad för att sedan få meddelandet ”Borttagen innan visning”. Trenden att buda och köpa bostad innan den öppna visningen har hållit i sig i över ett år nu och mäklare ser fenomenet som etablerat. Varför det här fenomenet blivit etablerat beror på det låga utbudet av bostäder och att det samtidigt finns en stor efterfrågan på marknaden. För att bostaden ska säljas innan visningen gäller det oftast att köparen lagt 10-20 procent över accepterat pris.

Anlita mäklare vid köp

När många bostäder säljs redan innan de visats, hur ska du då som spekulant lyckas köpa din drömbostad? Många rekommenderar att du anlitar en mäklare när du köper hus eller lägenhet. Gör du detta kan du stämma av med mäklaren hur marknaden ser ut så att du får ett litet försprång, skriver Göteborgs-Posten. Dessutom har mäklare ofta koll på vilka bostäder som kommer att bli till salu inom en snar framtid och kan på så sätt få dig att hitta en lägenhet redan innan en massa andra spekulanter har börjat hugga på den.

Fixa lånelöfte innan

För att du ska hinna med det snabba bostadsracet som i dag är en verklighet på marknaden, gäller det även att fixa ett lånelöfte innan du börjar kolla på bostäder.

”Det är viktigt att du har ett lånelöfte innan du ger dig in i en budgivning.” Läs mer.