Bankerna tjänar stora summor på bolånen

Att låna pengar är idag en självklarhet för att man ska kunna leva det liv med den standard man vill. Då räntan är mycket låg är det många som inte tänker på hur mycket bankerna tjänar, utan är något de blir varse om några år senare när det kommer att svänga. 

lån.hus.säkerhetKanske är det bättre att ta ett privatlån för mc än för ett bostadslån just nu. Men kanske har en inget val, då är det viktigt att man verkligen läser på så man kan göra en så bra affär som möjligt, då många hävdar att bostadspriserna inte kommer sjunka på ett bra tag. I många nyhetstidningar går det att läsa att den låga räntan gör att många konsumenter blir blinda inför bolånen och bara ser hur billigt det är och inte hur mycket marginaler som bankerna väljer att ta. Dn.se skriver att boendet har med den låga räntan blivit mycket billigt frö många. Men trots detta tjänar bankerna otroligt mycket.Detta då bankerna skulle kunna sänka bolåneräntan mycket mer än vad de redan gjort.

Marginaler på 1,65 %

Vidare i artikeln går det att läsa att bankerna för några år sedan, när det var finanskris, så låg marginalerna på 0,2 % i påslag på lånen. Bankerna slogs för att få kunder och för att erbjuda de bästa erbjudandena. Nu ser det inte riktigt ut så och det kan mer kännas som att man ska vara tacksam till om man får ett lån och man kan inte ha så mycket att säga till om. Idag har bankerna en marginal på 1,65 % och detta betyder att de tjänar stora summor på att vi svenskar lånar och lånar. Riksbankens minusränta gör att det blir en mycket större del som blir till ren vinst och som hamnar i bankernas djupa fickor skriver tidningen Expressen. Vad man ska tänka på, om man ska utgå från vad Claes Hemberg på Avanza säger är att man i regel kan pruta ner ett bolån 0,4 – 0,7 procentenheter. Och, det är viktigt att man tar strid och gör det även om räntan just nu är låg.

Att tänka på inför ett bostadsköp

Det finns mängder av saker att tänka på, men just nu då det är en otroligt het marknad så kommer här de främsta tankarna att ha i åtanke:

Viktigt är även att inte se banken som en vän utan var hård och stå på dig. För visst är du väl värd en bra deal?